"نورونیو" چیست و چه می کند؟
نورونیو یک کلینیک مغز و اعصاب است که با بکارگیری فنآوریهای هوش مصنوعی به صورت تخصصی بر روی بیماریهای شناختی و اختلالات حافظه کار میکند. کلینیک نورونیو با هدف پایش سلامت شناختی افراد در سنین بالای 20 و مخصوصا بالای 50 سال راه اندازی شده است. در این کلینیک مجموعه ای از افراد متخصص و آموزش دیده در زمینههای شناخت و هوش مصنوعی گرد هم آمدهاند تا با کار گروهی مجموعهای جامع از خدمات مرتبط را به تناسب هر فرد تهیه کرده و به آنها ارائه دهند.
کلینیک نورونیو شناخت و حافظه را در افراد سالم که شکایتی ندارند و صرفا میخواهند ارزیابی شوند، افرادیکه درجات مختلفی از اختلالات شناختی را ذکر میکنند و مبتلایان به بیماری زوال مغز یا دمانس به صورت چند جانبه و کامل بررسی میکند و سپس به تناسب هر فرد راهکارهایی را ارائه میدهد.
چگونه کلینیک نورونیو از "فنآوریهای هوش مصنوعی" استفاده میکند؟
کلینیک نورونیو از فنآوریهای هوش مصنوعی در ثبت اطلاعات، ارزیابی، ارائه خدمات و ارتباط با بیماران استفاده میکند.
استفاده از فنآوریهای هوش مصنوعی در ثبت اطلاعات و ارزیابی بیماران: در کلینیک نورونیو روش سنتی ثبت اطلاعات در "پروندههای کاغذی" حذف شده و جای خود را به "پرونده های الکترونیک" داده است. اعضای کادر درمان اطلاعات بیماران را در پرونده های الکترونیک وارد میکنند. با ایجاد پرونده الکترونیک و ذخیره اطلاعات بیماران به صورت آنلاین این امکان برای بیمار و کادر درمان فراهم میشود تا بتوانند در هر مکان و در هر زمان از ویزیتهای مجازی و غیر حضوری بهره ببرند یا به بیان دیگر از "کلینیک مجازی نورونیو" استفاده کنند.
استفاده از فنآوریهای هوش مصنوعی در ارائه خدمات و ارتباط با بیماران: بیماران برای گرفتن نوبت ویزیت و ارائه مدارک درخواستی میتوانند از اپلیکیشن موبایلی "داکآپ" استفاده کنند که به سیستم الکترونیک کلینیک نورونیو متصل است و اعضای کادر درمان به راحتی میتوانند بدون حضور فیزیکی بیمار و از راه دور به این اطلاعات دسترسی داشته باشند و از همین طریق نیز وضعیت وی را پیگیری کرده و دستورالعملهای لازم را به صورت خصوصی برای او ارسال نمایند. با استفاده از اپلیکیشن داکآپ کادر درمان هر چند وقت یکبار آموزشهایی در خصوص شناخت، اختلالات شناختی و غیره برای بیمار ارسال میکنند که به بالا رفتن سطح آگاهی آنان و اثربخشی بیشتر درمان کمک خواهد کرد.
"کلینیک مجازی نورونیو" چیست؟
کلینیک نورونیو مانند سایر کلینیکها به صورت حضوری بیماران را ویزیت خواهد کرد ولیکن این امکان را فراهم کرده که علاوه بر ویزیت حضوری به صورت غیرحضوری یا مجازی نیز بیماران را ویزیت کند. به این بخش از کلینیک که در آن ارتباط بین بیمار و پزشک به صورت مجازی است "کلینیک مجازی نورونیو" میگوییم.
اولین قدم برای ویزیت غیرحضوری یا استفاده از کلینیک مجازی نورونیو چیست؟
اولین قدم برای اینکه بتوانید به صورت غیرحضوری و از طریق کلینیک مجازی نورونیو با کادر درمان در ارتباط باشید این است که اپلیکیشن "داکآپ" را بر روی گوشی همراه خود نصب نمایید.
"داکآپ" چیست؟
"داکآپ" یک اپلیکیشن است که بر روی گوشیهای همراه نصب میشود. این اپلیکیشن یک نوع پلتفرم هوشمند سلامت میباشد که با استفاده از “Tele Medicine” یا "پزشکی از راه دور" به بیمار و اعضای کادر درمان این امکان را میدهد که بدون نیاز به مراجعه حضوری و به صورت مجازی با یکدیگر در ارتباط نزدیک باشند.
چگونه اپلیکیشن "داکآپ" را بر روی گوشی همراه خود نصب کنم؟
با رفتن به آدرس http://neuronio.ir/ روی قسمت "کلینیک مجازی نورونیو" بزنید. یک صفحه زیر آن باز میشود که سه گزینه دارد. گزینه دوم و سوم به ترتیب لینک دانلود اپلیکیشن داکآپ برای نسخههای اندروید و ios است. بر اساس اینکه سیستم عامل گوشی همراه شما کدام باشد با زدن بر روی گزینه مورد نظر به راحتی فایل برنامه را در گوشی همراه خود دانلود کنید. بعد از اتمام دانلود بر روی گزینه install زده و سپس گزینه open را انتخاب کنید. با باز شدن اپلیکیشن شما وارد داکآپ شدهاید.
راه دیگر این است که مستقیما از طریق لینک https://docup.ir/ وارد سایت داکآپ شده و بر اساس اینکه سیستم عامل گوشی همرام شما اندروید یا ios است بر روی گزینه مورد نظر زده تا براحتی بر روی گوشی شما دانلود شود و پس از آن مراحل گفته شده در بالا را انجام دهید.
بعد از اینکه اپلیکیشن "داکآپ" را بر روی گوشی همراه خود نصب کردم باید چکار کنم؟
بعد از اینکه اپلیکیشن "داکآپ" را بر روی گوشی همراه خود نصب کردید باید در آن ثبت نام کنید.
چگونه میتوانم سوالات خود را بپرسم؟
پس از ثبت نام در اپلیکیشن "داکآپ" که بر روی گوشی همراه خود نصب کردهاید میتوانید با انتخاب متخصص مورد نظر از منوی کادر درمان و سپس تعیین زمان مناسب نوبت ویزیت درخواست کنید. درخواست شما به متخصص پیامک خواهد شد که باید درخواست شما را تایید کند. پس از تایید متخصص نوبت ویزیت شما به صورت نهایی ثبت شده است و شما میتوانید در زمان نوبت خود سوالات خود را بپرسید. شما میتوانید ویزیت را با توجه به سلیقه خود انتخاب کنید. این ویزیت میتواند به صورت حضوری، تماس تلفنی، تماس تصویری یا از طریق پیامک باشد.
آیا کلینیک نورونیو ویزیت حضوری هم دارد؟
بله، در این کلینیک سعی شده تا برای تمام انواع سلیقهها راه ارتباطی وجود داشته باشد، بنابراین برای آن دسته از افرادیکه ویزیت حضوری را ترجیح میدهند این امکان فراهم میباشد.
نورونیو چه خدماتی ارائه می کند؟
خدمات کلینیک نورونیو شامل تخصصهای زیر میباشد که به تناسب هر فرد ارائه خواهد شد: ویزیت متخصص مغز و اعصاب، متخصص شناخت و حافظه، روانشناس متخصص در امور شناختی، متخصص اعصاب و روان، متخصص تغذیه، متخصص توانبخشی فیزیکی و توانبخشی شناختی. هدف اصلی کلینیک نورونیو غربالگری افراد از نظر اختلالات شناختی و حافظه، و کمک به ارتقای آن در افراد سالم و افرادیکه دچار اختلالات هستند میباشد؛ بنابراین به تناسب هر فرد راهکارهایی را برای جلوگیری از افت شناخت و حافظه و تقویت آن ارائه میدهد.
شناخت چیست؟
شناخت مجموعهای است از کارکردهای پیشرفته و عالیرتبهی مغزی که انسان را از غیر انسان متمایز میکند. بواسطه توانمندیهای شناختی است که میتوانیم فکر کنیم، یاد بگیریم، به خاطر بسپاریم، با دیگران از طریق صحبت کردن، نوشتن و خواندن ارتباط برقرار کنیم، آشپزی کنیم، رانندگی کنیم، امور مالی را انجام دهیم، قدرت قضاوت داشته باشیم، مسائل را حل کنیم، برنامهریزی کنیم، تمرکز و توجه داشته باشیم و غیره. این کارکردها در مجموع رفتار ما را تشکیل داده و به ما شخصیت میبخشند.
شناخت از چه اجزائی تشکیل شده است؟
شناخت از چندین قسمت تشکیل شده است:
- حافظه، مانند به خاطر آوردن زمان ویزیت یا مهمانی، اینکه وسایل خود را کجا گذاشتهام، دیگران چه مطلبی را برایمان تعریف کردهاند، فلان کتاب یا فیلم راجع به چه موضوعی بوده است،
- یادگیری مطالب جدید، مانند یادگیری کار با موبایل و اپلیکیشنهای آن،
- زبان، شامل توانایی روان صحبت کردن، درک مفاهیم، در حین صحبت کلمهها را بهسهولت به خاطر آوردن، نوشتن و خواندن،
- توانایی دیداری-فضایی، مانند پیدا کردن آدرس یا به درستی وسیلهای را از روی میز برداشتن،
- قدرت تفکر و استدلال،
- احساسات،
- تسلط بر زمان و مکان، دانستن ساعت شبانه روز، روز هفته، ماه و سال، دانستن اینکه در چه خانهای است، کدام شهر و کدام کشور.
- و طیف گستردهای از کارکردهای شناختی شامل:
- قدرت قضاوت،
- قدرت حل مسئله،
- تمرکز،
- حساب کتاب کردن، مانند توانایی حساب کردن جمع یا باقیمانده مبلغ خرید، توانایی کار کردن با اعداد و ارقام در بانک،
- برنامه ریزی کردن، مانند برنامه یک مهمانی را ترتیب دادن و انجام کارهای مربوط به آن، برنامه یک سفر را چیدن، پخت غذا را به درستی و مرحله به مرحله انجام دادن،
- تصمیمگیری،
- مدیریت کردن امور،
- کنترل بر اعمال و افکار خود،
- توجه،
- تفکر انتزاعی، مانند درک مفهوم اشعار، حکایات و ضربالمثلها.
اختلال شناختی چیست و انواع آن کدامند؟
به اختلال در هر کدام از اجزای شناخت، اختلال شناختی گفته میشود. اختلال شناختی از مراحل خفیف شروع شده و چنانچه برگشتناپذیر باشد به سمت مراحل پیشرفته حرکت میکند.
به مرحله اول از اختلالات شناختی، اختلال شناختی سابجکتیو یا SCI گفته میشود. در این حالت تنها خود فرد متوجه اختلالاتی در شناخت و عملکرد خود میشود ولی شدت این اختلالات به اندازهای نیست که اطرافیان نزدیک شامل خانواده و همکاران در محیط کار متوجه آنها شوند. فرد تمامی کارهای خود و همچنین کارهای پیچیده را به تنهایی و بدون کمک گرفتن از دیگران میتواند انجام دهد.
با پیشرفت سیر بیماری فرد وارد مرحله دوم از اختلالات شناختی میشود که اختلال شناختی خفیف یا MCI نام دارد. در این مرحله نه تنها خود فرد بلکه اطرافیان نزدیک نیز متوجه برخی از این تغییرات در توانمندیهای شناختی فرد خواهند شد. در این مرحله چنانچه فرد جهت بررسی به سیستم درمانی مربوطه مراجعه کند طی یک ارزیابی مفصل و با دقت بالا این اختلالات مشخص خواهند شد. در این حالت فرد همچنان استقلال خود در انجام کارها را حفظ کرده ولی در انجام کارهای پیچیده با کمی کندی و مشکل مواجه میشود. در این مرحله بسته به اینکه اختلالات در اثر کدام بیماری ایجاد شده باشد 40% از موارد شانس برگشت به مرحله قبل را دارند ولی 60% باقیمانده وارد مرحله بعد خواهند شد.
با ورود به مرحله سوم اختلال شناختی شدیدتر میشود طوری که فرد دیگر توانایی انجام امور روزانه خود به طور مستقل را ندارد و بایستی برای انجام کارهای خود و بخصوص کارهای پیچیده از دیگران کمک بگیرد. از این پس به جای کلمه "اختلال" نام "دمانس یا زوال مغز" به کار برده شده و به فرد مراجعه کننده "بیمار" اطلاق میشود. در این مرحله علائم بارزتر شده، اطرافیان بیش از پیش متوجه افت عملکردی و رفتاری بیمار میشوند و روشهای ارزیابی پزشکی واضحتر از قبل و با سهولت بیشتری قادر به تشخیص و تایید این علائم میباشند. این مرحله برگشتناپذیر است و بسته به اینکه افراد چگونه از خود مراقبت کنند بیماری به سمت مراحل پیشرفتهتر حرکت میکند.
اختلالات شناختی در کارهای روزمره مثل چی؟
فرد سوالات تکراری بپرسد، یک حرف را چندین مرتبه تکرار کند، وسایل شخصی را در جای اشتباه بگذارد و جای آنها رابه یاد نیاورد، قرار ملاقات یا زمان مهمانی را فراموش کند، مسیری را که همیشه میشناخته گم کند یا با مکث به خاطر بیاورد، قدرت واکنش و عکس العمل فرد مثلا در رانندگی کاهش پیدا کرده باشد، در حین صحبت کردن به روانی گذشته نتواند کلمات را به یاد بیاورد، نتواند کارهایی را که کمی با پیچیدگی همراه میشوند انجام دهد، قدرت قضاوت وی ضعیف شده باشد، نتواند خطرات را متوجه شود، در مدیریت امور مالی خود مشکل پیدا کرده باشد، نتواند مانند گذشته به تنهایی خرید برود، از شرکت در مناسبات اجتماعی اجتناب کند، قدرت تصمیمگیری وی کم شده باشد، نتواند یک برنامه مانند آشپزی را کامل و مرحله به مرحله انجام دهد، نتواند کارهای پیچیده را برنامهریزی کند، افراد آشنا را نشناسد، در شناسایی وسایل و استفاده کردن از آنها مشکل پیدا کرده باشد، به زمان و مکان تسلط نداشته باشد و ... .
اختلال شناختی تا کدام مرحله برگشتپذیر است؟
تا قبل از اینکه فرد دچار دمانس یا زوال عقل شده باشد شانس برگشت وجود دارد. این نسبت اینگونه است که 40% از موارد MCI برگشتپذیرند ولی 60% باقیمانده به سمت مراحل شدیدتر پیشروی کرده و از این پس فرد دچار دمانس میشود که برگشتناپذیر است.
دمانس یا زوال مغز چیست؟
هرگاه اختلال شناختی به اندازهای برسد که فرد دیگر نتواند کارهای خود را به طور مستقل و بدون کمک گرفتن از دیگران انجام دهد و در نتیجه باعث شود که عملکرد وی در انجام کارهای روزمره و محل کار نسبت به گذشته افت واضح پیدا کرده باشد میگوییم فرد بیمار است و دچار دمانس یا زوال مغز شده است که دیگر برگشتپذیر نمیباشد.
توجه داشته باشید برای این که برای شخصی تشخیص دمانس گذاشته شود یا به عبارت دیگر بگوییم بیمار شده است، حتما باید شناخت و رفتار او نسبت به گذشته تغییر کرده باشد و نتوان وضعیت موجود را به بیماری دیگری مانند بیماریهای اعصاب و روان نسبت داد. همچنین نه تنها خود بیمار و/یا همراه وی باید شکایت داشته باشند بلکه پزشک نیز میبایست وجود اختلال شناختی را تایید کند و از همه مهمتر این که استقلال فرد به طور چشمگیری در انجام امور شخصی و محل کار با مشکل مواجه شده باشد.
فرق دمانس و بیماری چیست؟
دمانس به مجموعه علائم و اختلالات شناختی گفته میشود که در انجام امور روزمره فرد تداخل ایجاد میکنند. دمانس یک بیماری خاص نیست بلکه بیماریهای متعددی میتوانند دمانس ایجاد کنند.
چه بیماریهایی دمانس را تقلید میکنند یا به عبارت دیگر اختلالات شناختیبرگشتپذیر ایجاد میکنند؟
برخی بیماریها علائمی شبیه به دمانس ایجاد میکنند که با برطرف کردن آن موارد علائم نیز کاهش یافته یا از بین میروند. این بیماریها شامل موارد زیر میباشند:
واکنش به یک دارو یا تداخل چند دارو با یکدیگر؛ کمبودهای تغذیهای مانند ننوشیدن آب به میزان کافی، کمبود تیامین یا همان ویتامین B1 که در افراد الکلی و مبتلایان به دیابت و اختلالات جذب دیده میشود، کمبود ویتامین B12، اسید فولیک، ویتامین E و مس؛ عفونتها و التهاب؛ بیماریهای متابولیک مانند کاهش قند خون، مشکلات غده تیروئید، مقادیر بسیار کم سدیم یا کلسیم؛ خونریزیهای داخل جمجمه از نوع هماتوم سابدورال که معمولا به دنبال افتادن در افراد مسن ایجاد میشوند؛ مسمومیت با فلزات سنگین مانند سرب، یا سموم مانند حشرهکشها یا مسمومیت با الکل، مسمومیت با مونواکسید کربن؛ تومورهای مغزی، هیدروسفالی با فشار نرمال و کاهش اکسیژنرسانی به مغز در اثر آسم یا آپنه خواب یا حملات قلبی.
چه بیماریهایی دمانس ایجاد میکنند یا به بیان دیگر اختلالات شناختی برگشتناپذیر ایجاد میکنند؟
بیماریهایی که باعث تخریب و ازبین رفتن سلولهای مغزی یا به بیان دیگر نورودژنراسیون میشوند باعث ایجاد اختلالات شناختی برگشتناپذیر یا دمانس میشوند؛ شامل:
- بیماری آلزایمر،
- دمانس در اثر اجسام لوی بادی،
- دمانس در اثر بیماری پارکینسون،
- مالتیپل سیستم آتروفی،
- دژنراسیون کورتیکو بازال،
- فلج سوپرانوکلئار پیشرونده،
- نوع رفتاری دمانس فرونتو تمپورال،
- نوع غیر روان آفازی اولیه پیشرونده،
- نوع سمانتیک آفازی اولیه پیشرونده،
- نوع لوگوپنیک آفازی اولیه پیشرونده،
- دمانس عروقی،
- انسفالوپاتی مزمن تروماتیک،
- آتروفی قشری پسسری،
- و ترکیبی از برخی از موارد ذکر شده.
شایعترین بیماری ایجاد کننده دمانس کدام است؟
شایعترین بیماری بوجود آورنده دمانس در سنین بالای 65 سال بیماری آلزایمر و در سنین زیر 65 نوع رفتاری بیماری فرونتوتمپورال میباشد.
بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر شایعترین فرم از انواع دمانس میباشد. دو پروتئین به نامهای آمیلوئید و تاو مسئول این بیماری هستند. فرم غیر طبیعی این پروتئینها در مغز رسوب کرده و باعث تخریب و از بین رفتن سلولهای مغزی میشوند که به این پدیده نورودژنراسیون گفته میشود. مهمترین عاملی که یک فرد را مستعد ابتلا به بیماری آلزایمر میکند افزایش سن میباشد. به موازات اینکه جمعیت جهان به سوی پیرشدن است، تعداد مبتلایان به آلزایمر نیز در حال افزایش میباشد. فرم تیپیکال این بیماری از هیپوکامپ مغز که مرکز اصلی حافظه کوتاه-مدت است شروع میشود. بنابراین رایجترین علامتی که بیماران برای آن به کلینیک مراجعه میکنند اختلالات حافظه میباشد.
آیا بیماری آلزایمر یک بیماری ارثی است؟
بیماری آلزایمر در 90% موارد ارثی نمیباشد. این بیماری معمولا در بالای سن 65 سال خود را نشان میدهد و نوع "دیررس" بیماری طبقه بندی میشود. 10% باقیمانده ارثی هستند و تقریبا همیشه بیش از یک مورد ابتلا در خانواده دیده میشود. این نوع که بسیار کمتر شیوع دارد قبل از 65 سالگی بروز میکند و بنابراین نوع "زودرس" بیماری را تشکیل میدهد.
چه علائم رفتاریای به موازات دمانس ایجاد میشوند؟
بالا یا پایین رفتن خلق مثل بیقراری، پرخاشگری، بیتفاوتی، از دست دادن انگیزه، افسردگی، اضطراب، کنارهگیری از مناسبات اجتماعی، کاهش علاقه به انجام دادن فعالیتهای گذشته، کاهش قدرت درک کردن دیگران، وسواس، رفتارهایی که از نظر اجتماعی مناسب نیستند، توهم، بدبینی و هذیان.
من دچار فراموشی شدهام، آیا مبتلا به دمانس یا زوال مغز هستم؟
برای اینکه بتوانیم فراموشی را دمانس در نظر بگیریم موارد زیر بایستی وجود داشته باشند: حافظه فرد نسبت به گذشته تغییر کرده باشد؛ این فراموشی را نتوانیم به بیماریهای دیگر نسبت دهیم؛ در کارکرد روزانه فرد اختلال ایجاد کرده باشد به طوریکه علاوه بر خود شخص بیمار و نزدیکان وی، پزشک نیز وجود این علائم را تایید کند و از همه مهمتر اینکه در انجام کارهای روزانه و کارهای پیچیده به دیگران وابسته شده باشد و به تنهایی از پس آنها برنیاید.
من همیشه و از دوران کودکی حافظهی ضعیفی داشتهام، آیا مبتلا به اختلال شناختی هستم؟
لازم به ذکر است که هر گاه تغییری در کارکردهای شناختی فرد ایجاد شود میگوییم فرد به اختلال شناختی مبتلا شده است، و چنانچه کسی از سنین کودکی به طور مثال حافظهاش ضعیف بوده باشد وی مبتلا به اختلال شناختی نمیباشد.
من چگونه میتوانم شناخت خود را بهبود بخشم یا از اختلالات شناختی پیشگیری کنم؟
ما میتوانیم از دو راه یکی با کم کردن ریسک فاکتورهایی که ما را مستعد ابتلا به اختلالات شناختی میکنند و دیگری با تقویت عواملی که ما را در مقابل این اختلالات محافظت میکنند شناخت خود را ارتقا دهیم. ریسک فاکتورها شامل شاخص توده بدنی بالا، سیگار کشیدن، وجود بیماریهای زمینهای مانند دیابت، فشارخون بالا، چربی خون بالا، سطح پایین ویتامین B12 و اسید فولیک، فعالیت بدنی کم، شرکت نکردن در اجتماع و فعالیتهای اجتماعی وغیره میباشند. عوامل محافظت کننده شامل داشتن فعالیت فیزیکی منظم، تغذیه سالم، انجام دادن فعالیتهایی که شناخت را تقویت میکنند مانند یادگیری مهارتهای جدید و متنوع، یادگیری زبان دوم، یادگیری نواختن آلات موسیقی، خواندن کتاب و دیدن فیلم و سپس تفسیر و تعریف آنها برای دیگران یا خود، انجام دادن کارهایی که فرد از آنها لذت میبرد و ... .
آیا برای دمانس درمانی وجود دارد؟
درمانهای دارویی که در حال حاضر وجود دارند تنها قادر به کاهش سرعت پیشرفت علائم بالینی بیمار هستند و میتوانند تا حدودی علائم شناختی را بهبود بخشند؛ ولیکن قادر به جلوگیری از تخریب سلولهای مغزی، برگرداندن وضعیت سلولهای مغزی به حالت قبل و درمان کامل بیماری نیستند.
اما نکته بسیار مهمی که در مورد درمان این بیماریها وجود دارد این است که درمانهای غیر دارویی وجود دارد که میتوانند سرعت پیشرفت بیماری را کند کنند یا شروع آن را به تاخیر بیاندازند. مهمترین آنها لایف استایل مناسب و تغذیه سالم میباشد، مانند ورزش کردن به طور منظم، ترک کردن سیگار، در اجتماع و فعالیتهای اجتماعی شرکت کردن، انجام فعالیتهای سرگرمکننده و مورد علاقه، کنترل منظم بیماریهای زمینهای مانند فشار خون، دیابت و چربی خون، شاخص توده بدنی را در محدوده نرمال نگه داشتن، خوردن کافی ویتامینها و ... .